DOLAR 33,9795 0.21%
EURO 37,7317 0.29%
ALTIN 2.818,610,33
BITCOIN 1995381-2,31%
İstanbul
23°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İzmir Milletvekili Binali Yıldırım İKÇÜ-MUİS Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü’nü açtı
  • Bizden Haber
  • Gündem
  • İzmir Milletvekili Binali Yıldırım İKÇÜ-MUİS Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü’nü açtı

İzmir Milletvekili Binali Yıldırım İKÇÜ-MUİS Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü’nü açtı

ABONE OL
Kasım 25, 2021 15:10
İzmir Milletvekili Binali Yıldırım İKÇÜ-MUİS Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü’nü açtı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) “Türkiye, Türk Dünyası ve Akraba Toplulukları” konulu konferans ve “İKÇÜ-MUİS Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü açılışı İzmir Milletvekili, Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım’ın katılımıyla yapıldı.

İzmir Milletvekili Cemal Bekle, İzmir İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Gökçen Kaya, Çiğli Kaymakamı Adnan Çakıroğlu,  Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, İzmir Demokrasi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper, İzmir Bakırçay Üniversitesi Rektör V. Prof. Dr. Ahmet Emin Erbaycu,  Kültür ve Turizm İl Müdürü Murat Karaçanta,  İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof.Dr. Ali Gürbüz, Çiğli İlçe Emniyet Müdürü Tuncer Eroktay, Türk Dili Konuşan Ülkeler Birliği Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Sultanbai Raev, Moğolistan Ankara Büyükelçiliği adına Siyasi İşler Müsteşarı Khulan Batchuluun, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, İKÇÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Turan Gökçe, Prof. Dr. Adnan Kaya, İKÇÜ TÖMER ve Türkiyat Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şaban Doğan, senato üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

İzmir Devlet Türk Dünyası Dans ve Müzik Topluluğu dombra sanatçısı Şemsigül Jakupova’nın müzik dinletisiyle başlayan törenin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, Moğolistan’ın Türk tarihi için stratejik önemdeki topraklarına dikkat çekti.

Bu Tarihi Coğrafya İle İKÇÜ Arasındaki Bilimsel Bağ Oldukça Önemli

Prof. Dr. Köse, Moğolistan, başta Orhun Yazıtları olmak üzere Türk kültürüne ait birbirinden kıymetli eserlere ev sahipliği yaptığını hatırlatarak bu tarihi coğrafya ile İKÇÜ arasında kurulan bilimsel bağın oldukça önemli olduğunu vurguladı. Rektör Köse, “ Uzun yıllar aynı coğrafyayı paylaştığımız Moğol kardeşlerimizle binlerce km’lik mesafeye aldırmadan pek çok alanda komşuluk ilişkilerini kıskandıracak bir yakınlaşmayı da beraberinde getirmiştir. Her alanda gerçekleşen yakınlaşmanın bilim alanındaki temsilcisi de son yıllardaki hamleleriyle İKÇÜ olmuştur. Üniversitemiz Türkiye ile Moğolistan arasındaki akademik ilişkileri iki ülke akademisyenlerinin aynı çatı altında çalıştığı, ortak projeler, kazılar yaptığı; Türk öğrencilerin Moğolistan’da Moğol öğrencilerin Türkiye’de misafir edildiği bir seviyeye taşımış olmanın mutluluğunu yaşamaktadır.  İKÇÜ, Moğolistan’ın üç köklü üniversitesi ile önemli işbirlikleri ve ortak çalışmalar yürütmektedir. Bu çerçevede Moğolistan’ın en köklü üniversitesi olan Moğolistan Devlet Üniversitesi ile Türkoloji Anabilim Dalını tercih edecek her öğrencinin bir yıl süreyle Üniversitemizin Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezinde tam burslu olarak misafir edilmesi sağlanmıştır” dedi.

Türkoloji’nin Parlayan Yıldızları Arasına Gireceğiz

Moğolistan ile yapılan iş birliklerinden en özelinin ve Moğolistan Devlet Üniversitesi ile ortak olarak kurulan Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü olduğunu belirten Prof. Dr. Köse,  “Bugün resmi açılışının yapıldığı enstitünün kuruluşunda büyük emek sahibi olan Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım tarafından yapılacak olması da bizim için oldukça önemli ve anlamlıdır. Kendilerine huzurlarınızda şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca Moğolistan Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ochiryag Bayanjargal’a da çok teşekkür ediyorum. Enstitümüzün kısa süre içerisinde yaptığı bilimsel etkinlikler, Moğolistan topraklarında tamamladığı ve devam ettirdiği projeler, yayımlanmasına zemin hazırladığı üç bilimsel kitapla Türkoloji’ye önemli katkılar sunduğunu; geleceğe dair yapılması planlanan ve hâlihazırda devam eden projelerle yakın gelecekte Türkoloji’nin parlayan yıldızları arasına gireceğini düşünüyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle enstitümüzün kuruluşunda kilit rol üstlenen ve önemli payı bulunan Sayın Başbakanımıza ve iki ülkeden emeği geçen herkese en kalbi şükranlarımı sunuyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum" şeklinde konuştu.

Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü Gelişmeye Devam Ediyor

Moğolistan Devlet Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Oçiryag Bayanjargal’ın video mesajıyla katıldığı programda, son yıllarda artan Türk-Moğol ilişkilerinin Türkoloji çalışmaları alanında özel bir biriminin kurulmasını zorunlu kıldığını belirtti. Prof.Dr. Oçiryag Bayanjargal, “Bu kapsamda 2018-2019 yıllarında Moğolistan Devlet Üniversitesi ile İKÇÜ yönetimleri, karşılıklı ziyaretler ve toplantılar sonucunda ortak bir enstitü kurulma kararı alındı. Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü 2019 yılı Ağustos ayında kurulmuş ve 2020 yılı Nisan ayında Moğolistan Devlet Üniversitesi Merkez Kütüphanesi’nde resmi bir ofis ile hizmete açılmıştır. Enstitü, eski Türk yazıtlarını kayıt altına alma projesi kapsamında iki saha çalışmasına, Moğol-Türk tarihi ilişkileri üzerine uluslararası bir konferans ve üç ortak araştırma projesinin haricinde; Moğolistan Devlet Üniversitesi Türkoloji programını destekleme politikası çerçevesinde 37 öğrencinin yüzde yüz burslu olarak İKÇÜ’de Türkçe kurslarına katılmalarına öncülük etmiştir. Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü ’nün sadece iki ülke arasında değil, bölgede rekabet eden kurum ve uluslararası araştırmacıları kendisine çekecek bir merkez olarak geliştirilmesi önemlidir. Bu amaç doğrultusunda Moğolistan Devlet Üniversitesi yönetiminin bu politikayı destekleyeceğini vurgulamak isterim. Enstitü’nün bireysel ve ortak projelerini finanse etmek, desteklemek için İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi yönetiminin de çaba göstereceğine inanıyorum” dedi.

Büyükelçilik Olarak Bizim İçin Bir Gurur Kaynağıdır

Türkiye Cumhuriyeti Ulanbator Büyükelçisi Zafer Ateş’in de video mesajı ile katıldığı konuşmasıyla Türkoloji Araştırma Enstitüsü’nün her iki ülkenin akademisyenleri arasındaki eşgüdümü üst seviyeye çıkarmasında son derece önemli bir rol oynadığının altını çizdi. Büyükelçi Ateş, “ Dağlar, denizler, kıtalar aşan Türk tarihinin köklerini şuan sizlere seslenmekte olduğum Moğolistan da bulunmaktadır. Türk ve Türk ifadelerinin geçtiği Orhun Yazıtları başta olmak üzere hem yerin altındaki hem de yerin üstündeki birçok esere ev sahipliği yapmaktadır. Araştırma enstitümüz ayrıca Türk-Moğol ortak tarihinin kültürünün ve dil ilişkisinin bilimsel yöntemlerle incelenerek etraflıca araştırılmasına sadece Türk devletlerine değil Moğolların tarihine de ışık tutmaktadır. Büyükelçilik olarak bu enstitünün kuruluş çalışmalarına destek vermiş olmak bizim için bir gurur kaynağıdır. Nitekim araştırma enstitümüzün eşgüdümleri ile kıymetli araştırmacılarımızın çalışmaları neticesinde gerçekleştirilen her yeni çalışma Türk tarihi ile ilgili yeni bir keşfin kapılarını aralamaktadır. İki ülke arasındaki bağların daha sağlamlaşmasına vesile olmaktadır” diye konuştu.

Moğolları Türk Halkına Tanıtacak

Moğolistan Ankara Büyükelçisi Gombosuren Munkhbayar adına katılım sağlayan Siyasi İşler Müsteşarı Khulan Batchuluun son yıllarda eğitim alanında gelişen iş birlikleri için İKÇÜ’ye teşekkür etti. Büyükelçilik olarak İKÇÜ ile ilişkilerinin artarak devam ettiğini aktaran Batchuluun, “Türkololoji Enstitüsü, Moğol araştırmalarının gelişmesine katkı sağlamasının dışında Moğolları Türk halkına tanıtmakta önemli rol oynayacaktır. Bundan sonraki süreçlerde başarılar diliyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Dünyasının Manevi Mimarıdır

Türk Dili Konuşan Ülkeler Birliği Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Sultanbai Raev, son 12 yılda Türk dilleri konuşan ülkeler arasındaki bağın güçlendirilmesi amacıyla kurulan Türk Devletleri Teşkilatı’nın önemli bir misyonu yerine getirdiğini vurguladı. Sultanbai Raev “Türk Devletleri Teşkilatı, Türk dünyasının tüm alanlardaki iş birliği ve bütünleşme stratejilerinin gelişmesine katkı sunmaktadır. ‘Biz birlikteyiz, Biz birlikte güçlüyüz’ sloganı, Türk devletlerinin yol haritası oldu. Böylece Türk dünyasında yeni bir sayfa açıldı. Karabağ sorunununum çözümünde Türk devletlerinin gücü görüldü. Azerbaycan zaferini Türk halklarının zaferi olarak görüyoruz. Bu bütünleşmede, kardeşlikte büyük katkıları olan Türk Dünyasının lideri Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın emeklerinin katkılarını dile getirmeliyiz. Sayın Erdoğan, Türk dünyasının manevi mimarıdır, tüm ömrünü Türk devletlerinin kalkınmasına harcadı, teşkilatımızın oluşmasında büyük katkıları oldu. Biz sağlam kökümüzle aydınlık geleceğimiz birleştiriyoruz. Türk dili Türk geleceğidir” diye konuştu.

Türkiye, Türk Devlerindeki Sorumluluğunun Farkındadır

Konferansta konuşan İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, Moğolistan ve Türk Dünyası arasındaki ilişkilerinde bölgenin refahı adına hayati öneme sahip olduğunu söyledi. Türk devletleri ile ilişkileri hep bir adım daha öteye götürmeye çalıştıklarını belirten Binali Yıldırım, Türk Devletleri Teşkilatı ile ilgili bilgi verdi.

“Bir Birleşmiş Milletler var, o ana şemsiye örgütü. Onun altında da daha küçük topluluklar var, Avrupa Birliği gibi bölgesel işbirliği örgütü var. Bu örgütlere benzer bir örgüt de Türk Devletleri Teşkilatı’dır. Amacı da; bölgede yaşayan büyün insanların refahını yükseltmek, birbirleri arasında tüm konularda farklılıkların ve uçurumların giderilerek ortak bir gelecek hedefinde birleşmektir. Teşkilatımız bünyesinde her ülkenin tayin ettiği bir aksakalı var. Bir de hepsinin başkanı var. Bu görevin bana verilmesinde emeği olan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve İlham Aliyev’e teşekkür ediyorum. Görevimin öneminin farkındayım. Sorumluluğumun bilincindeyim. Bu coğrafyada yapacak çok işimiz var. Üniversite işbirlikleri, ekonomik ve kültürel faaliyetler, ortak dilin oluşturulması gibi önemli işler var. Bu yapı içerisinde faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Bütün üye ülkeler Türkiye’nin lider olduğunu teyit etmişlerdir. Türkiye bu sorumluluğunun farkındadır”

İKÇÜ İle Ortak Kazılar Medeniyetimize Önemli Katkı Sağlayacak

İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, Moğolistan’ın, Göktürkler ve Uygurların izlerini, tarihi geçmişini topraklarında barındıran önemli bir ülke olduğuna dikkat çekerek İKÇÜ’nün bu manada bölgede gerçekleştireceği ortak kazılarla medeniyetimize önemli katkı sağlayacağı inancında olduğunu kaydetti.  İKÇÜ’de de bin civarında yurt dışından gelen öğrenci olduğunu söyleyen İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, “Bugün memnuniyetle görüyorum ki; İKÇÜ ile Moğolistan Devlet Üniversitesinin yaptığı kazılar, ortak tarihimizi ortaya çıkaracak en önemli adımları oluşturuyor. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) olarak yapılan ikili öğrenci değişimleri de ülkelerimizi birbirine yaklaştıran, ortak tarihimizi, kültürümüzü ihya eden önemli faaliyetlerdir. Üniversitelerimizi 76’dan 207’ye çıkardığımızda öğrenci sayımızı da 1.5 milyondan 8.5 milyona çıkarınca dünyanın her tarafından ülkemiz üniversitelerinde okuyan 240 bin misafir öğrenci sayısına ulaştık.  Bu öğrencilerimizin her biri gönüllü elçilerimizdir. Öğrenim süreleri boyunca Türkiye’nin şehirlerini, bulunduğu şehrin kültürünü, insanını, üniversitelerini,  tarihini, sosyal hayatını tanıma fırsatı buluyor. Aynı zamanda mezun olup ülkelerine döndükten sonra ülkemizin gönüllü elçisi olmaya devam ediyorlar. Milyarlar harcasanız böyle bir imkânı elde edemezsiniz. Bunu çok önemsiyoruz” dedi

İKÇÜ İsmiyle de Önemli Bir Anlam Taşımaktadır

İKÇÜ’nün isminin tarihi derinliği bakımından oldukça önemli olduğunu vurgulayan İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, “Kâtip Çelebi’nin Keşf-üz-Zünun’unu, ünlü coğrafya kitabı Cihannüma gibi eserini gençlik yıllarımızda okuduk, öğrendik. 17 yy da bilimsel çalışmalarıyla Kâtip Çelebi,  batı dünyasının çalışmalarını tamamen çürütmüştür. Cihannüma ile coğrafya alanında önemli bir eser oluşturmuştur. İKÇÜ sadece verdiği eğitimi ile değil ismiyle de önemli bir anlam taşımaktadır. Keza Prof. Dr. Fuat Sezgin de 3 yıl önce kaybettiğimiz çok kıymetli bir bilim tarihçimizdi. Yaptığı eserleriyle tarihimizde hoş bir seda bırakan değerli bir bilim adamımızdır. Fuat Sezgin Hocamızı günümüzün Kâtip Çelebisi olarak adlandırabiliriz. Çünkü yaptığı çalışmalar ve eserleriyle Türk İslam dünyasındaki toz bulutlarını süpürüp insanımızı geçmişiyle tanışmasına vesile olmuştur” şeklinde konuştu.

 İzmir Milletvekili Binali Yıldırım tarafından verilen Türkiye, Türk Dünyası ve Akraba Toplulukları konferansının ardından İKÇÜ-MUİS Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü’nün açılışı programa katılan protokol tarafından kurdele kesilmesiyle yapıldı. Programın bitiminde Çağdaş Moğol Ressamları Sergisini de gezen İzmir Milletvekili Binali Yıldırım’a Rektör Köse tarafından Orhun Abideleri’nin minyatürü hediye edildi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

Haber Merkezi