“AB-Modex Saha Tatbikatı” etkinliklerinin bugüne kadarki en büyüğü, 11-14 Kasım 2021 tarihleri arasında, AKUT ve AFAD’ın ev sahipliğinde Tekirdağ’da başarıyla gerçekleştirildi. AKUT’un yönetim ekibinde ve saha yönetiminde de yer aldığı tatbikata, Fransa, Avusturya, İspanya, İtalya, Bulgaristan, Yunanistan’dan 378; Türkiye’den ise 1337 kişi olmak üzere, toplam 1715 kişi katıldı. AKUT tatbikata, Bursa, Denizli, Manisa, Kuşadası, İzmir, Marmaris, Yarımada, Ankara, Afyonkarahisar, İstanbul, Eskişehir, Kocaeli ve Tekirdağ olmak üzere toplam 13 ekibi ve 100 gönüllüsü ile katıldı. Ülkemizde ilk kez düzenlenen etkinliğe, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da katılarak, AKUT Yönetim Kurulu Başkanı Recep Şalcı’dan, tatbikat ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Tatbikat, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım’ın katılan ekiplere sertifikalarını takdim ettiği kapanış töreniyle sona erdi.
Ülkemizin ilk arama kurtarma sivil toplum kuruluşu olan AKUT; BM bünyesindeki INSARAG kapsamında akredite edilmiş ilk Türk kuruluşu olma, AB Komisyonu Avrupa Sivil Koruma Mekanizması kapsamındaki Avrupa Sivil Koruma Havuzu’na (ECPP-European Civil Protection Pool) giren ilk Türk arama-kurtarma ekibi olma ve “AB-ModEx” tatbikatlarını düzenleyen konsorsiyumun ortağı olma başarılarına bir yenisini daha ekledi.
7 ülkeden 1715 kişinin katıldığı, bugüne kadarki en büyük tatbikat
AKUT, 11-14 Kasım 2021 tarihleri arasında Tekirdağ’da, Fransa, Avusturya, İspanya, İtalya, Bulgaristan, Yunanistan’dan 378, Türkiye’den ise 1337 kişi olmak üzere, toplam 1715 kişinin katıldığı ve Avrupa Sivil Koruma Mekanizması’na dahil olan arama kurtarma ekiplerinin, afet ve deprem sonrası arama kurtarma ve tıbbi müdahaleye ilişkin faaliyetlerde ortak hareket ederek deneyim kazanmaları amacıyla gerçekleştirilen AB-Modex Saha Tatbikatı’nın bugüne kadarki en büyüğüne; hem ev sahipliği yaptı hem de yönetim ekibinde ve saha yönetiminde de yer aldı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım da katıldı
7,4 büyüklüğündeki deprem senaryosunda gerçekleşen ve uygulama kısmı 3 gün süren tatbikat, yüksek katlardan kurtarma, denizden yangına müdahale, vinçten kurtarma, ulaşım kazası, suda kayıp araması, medikal kurtarma, helikopter ile medikal tahliyelerin yapılması alanlarında gerçekleştirildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da katıldığı ve AKUT Yönetim Kurulu Başkanı Recep Şalcı’dan, yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldığı tatbikat; Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım’ın tatbikata katılan ekiplere sertifikalarını takdim ettiği kapanış töreniyle sona erdi.
AKUT tatbikata, Bursa, Denizli, Manisa, Kuşadası, İzmir, Marmaris, Yarımada, Ankara, Afyonkarahisar, İstanbul, Eskişehir, Kocaeli ve Tekirdağ olmak üzere toplam 13 ekibi ve 100 gönüllüsü ile katıldı. Tatbikat boyunca, disiplinli ve özverili gönüllüleri ve arama kurtarma köpekleri Bob ve Athamaz ile, senaryo gereği 4 farklı enkaz alanında çalışma yapan AKUT’un operasyonel ekibi; 4 depremzedeyi ve 1 vatandaşın cenazesini, hazırlanan zorlu parkurları aşarak sağlık ekiplerine teslim etti. Tatbikat yönetiminde yer alan deneyimli AKUT gönüllüleri, ulusal ve uluslararası ekiplere, uygulamaları gereken senaryoların dağıtımını ve takibini yaparken; saha yönetiminde yer alan AKUT gönüllüleri ise, çalışma sahasının ve ekiplerin iş güvenliğini kontrol ederek, aksayan durumları raporlama, tatbikat senaryolarının belirlendiği gibi gerçekleşmesini ve senaryodan sapma olursa düzeltilmesini sağlama gibi yönetsel görevleri yürüttüler.
AB Komisyonu Temsilcisi Gerard Guerin: “Yıllar sonra bile insanların bu başarılı tatbikatı hatırlayacaklarına eminim.”
AB Komisyonu Temsilcisi Gerard Guerin tarafından yapılan açıklamada, “Yıllar sonra bile insanlar geriye baktığında, bu ModEx tatbikatının, AKUT, AFAD ve Avrupa Sivil Koruma Mekanizması arasındaki verimli çalışma, dayanışma ve işbirliğinin başlangıcı olduğunu hatırlayacaklarına eminim. Tekirdağ Türkiye'de, AB ModEx’in bugüne kadarki en büyüğünü başarıyla gerçekleştirmekten mutluyuz. AKUT ve AFAD yönetici ve gönüllülerine, ortak çabaları için çok teşekkür ederiz. Bu tatbikatla AB Sivil Koruma Mekanizmasını daha da güçlendirdik.” denildi.
AKUT Başkanı Recep Şalcı: “Bu başarı, çeyrek asırlık bir geleneğin başarısıdır.”
AKUT olarak, BM ve AB Komisyonu nezdinde gösterdikleri başarıların çeyrek asırlık geleneklerinin ürünü olduğunu belirten AKUT Başkanı Recep Şalcı; “Bugüne kadarki en büyük tatbikatın Türkiye’de gerçekleştirilmesiyle, bu çabamızın en önemli meyvelerinden birisini almaktan haklı bir gurur duyuyoruz. Uluslararası bir tatbikat ortamında yurt dışı ekiplerle son derece uyumlu bir çalışma yürüterek, AKUT’un ve ülkemizin uluslararası saygınlığını da güçlendirdik. İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’nun da katıldığı AB ModEx tatbikatına, AFAD ile birlikte 4 gün boyunca başarıyla ev sahipliği yaptık. Bakanımıza tatbikatla ilgili ayrıntılı bilgiler verdik. AKUT’la birlikte ilk defa, tamamen gönüllülerden oluşan bir STK’nın konsorsiyum ortağı olduğu ModEx’te şimdi de; yine AKUT sayesinde, bir ortağın kendi ülkesinde düzenlediği en büyük ModEx tatbikatını gerçekleştirdik. BM ve AB tarafından akredite edilmiş Türkiye’deki ilk kuruluş olarak, yurt dışı afetlerde de ülkemizi başarıyla temsil etmek ve uluslararası bir tatbikatın yönetiminde görev almak gibi aksiyonlar çok önemli başarı duraklarıdır. Tüm başarılarımızın olduğu gibi, bu başarının mimarı da değerli gönüllülerimizdir.” dedi.
Avrupa Sivil Koruma Mekanizması Nedir?: AB Komisyonu altında faaliyet gösteren Avrupa Sivil Koruma Mekanizması, sivil koruma alanında AB ve stratejik ortak niteliğindeki devletler arasında, insan ve doğa kaynaklı afetlere hazırlıklı olunması ve afetlerin önlenmesi için işbirliği ve koordinasyonun iyileştirilmesini amaçlıyor. Mekanizma başta insan hayatı olmak üzere, SİT alanları, kültürel miras gibi çevre ve mülkiyetin terör, teknolojik, radyolojik ve çevresel afetler gibi tüm afetlerde hazırlıklı ve müdahale edebilir durumda olunmasını sağlıyor.
ECPP Nedir?: ECPP (European Civil Protection Pool – Avrupa Sivil Koruma Havuzu), sivil koruma alanında Avrupa olarak işbirliğini ilerletmek ve afetlere karşı daha hızlı, daha iyi koordine edilmiş ve daha etkili bir operasyonel kapasite sağlamak için kurulmuştur. Havuz, kısa sürede bir afet bölgesine konuşlandırılmaya hazır 23 katılımcı devletten kaynakları bir araya getirmektedir. Bu kaynaklar, kurtarma veya sağlık ekipleri, uzmanlar, özel ekipman, ulaşım v.b, unsurlardan bir araya gelmektedir. Bir afet olduğunda ve AB Sivil Koruma Mekanizması yoluyla yardım talebi alındığında, bu havuzdan yardım alınmaktadır. Kapsamli bir sertifikasyon surecinden gecip havuza dahil olan ekipler, yardım çağrısı sonrasında Avrupa Komisyonu’nun koordinasyonunda operasyona cikmakta ve sahada birlikte operasyonel esgudum saglamaktadir.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.