Dünya sağlık örgütü tarafından pandemi olarak kabul edilen Covid-19 salgınına yönelik, ilaç ve aşı tedavileri araştırılmaya devam ediyor. Virüsün etkileri ve beraberinde getirdiği hastalığın nedenleri tam olarak tespit edilemediğinden, tam anlamıyla bir tedavi yöntemi de henüz ortaya koyulabilmiş değil. Ancak, hastalığı önlemede vurgulanan bazı tedbirler bulunmakta. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde, hastalığın daha şiddetli belirti göstermesi sebebiyle beslenme bu süreçte ciddi önem kazanıyor. Pandemi döneminde, virüslere karşı mücadelede önemli tavsiyeler veren Diyetisyen Nagehan Afşar, virüslere karşı mücadelede altın değerinde 5 beslenme önerisinde bulundu.
“Hastalığın seyrini değiştiren belirli bir besin grubu tespit edilememekle beraber yeterli ve dengeli beslenmenin, kaliteli bir uykunun ve yeterli fiziksel aktivitenin hastalığa yakalanma riskini azalttığı ve yakalanan bireylerde ise hastalığın iyi seyirli ilerlemesine yardımcı olabileceği vurgulanmıştır” açıklamasında bulunan Diyetisyen Nagehan Afşar, insan vücudundaki bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi halinde virüslere karşı çok önemli bir koruyucu olduğunun altını çizdi. “Vücudumuz temelde karşılaşmış olduğu birçok farklı virüsün verebileceği hasarlara karşı, bu virüsleri bağışıklık hücreleri ile kontrol altında tutulabilmektedir. Bağışıklık hücrelerimizin virüslere veya diğer zarar verebilecek mekanizmalara karşı savunmasını belirleyen, bireysel veya çevresel özellikler bulunmaktadır. Genetik faktörler, doğum şekli, anne sütü alımı, yaş, cinsiyet, beden kütle indeksi, mikrobiyota ve beslenme durumu bu sistemi etkileyen bazı temel başlıklardır” ifadelerini kullanan Nagehan Afşar, “Covid-19 virüsüne karşı net bir tedavi uygulanamamasından dolayı, bağışıklık sistemimizi güçlendirmek hem birey hem de toplum olarak bu salgına karşı alabileceğimiz en temel önlemlerden birisidir” dedi.
Bağışıklık sistemimizi güçlendirecek beslenme önerileri nasıl olmalı?Sorusunu yanıtlayan Diyetisyen Nagehan Afşar Covid-19 başta olmak üzere, tüm virüs ve zararlı maddelere karşı korunmanızı sağlayacak 5 temel beslenme önerisinde bulundu.
Seratonini yükselt stresi yönet
“Covid-19’un dünya genelinde bir pandemi olarak kabul görmesi ve tüm dünyayı etki altına alması ile birçok farklı yaş grubunda korku, endişe, kaygı ve buna benzer stres yaratmıştır” açıklamasında bulunan Diyetisyen Nagehan Afşar, stresin bağışıklık sistemini etkileyen temel faktörlerden biri olduğunun altını çizdi. Afşar“Stresi yönetmemiz, bağışıklık sistemimiz açısından çok önemli. Bu konuda bizi en iyi destekleyecek maddelerden biri de seratonin içeriği yüksek besinleri beslenme planımıza eklememiz olacaktır. Seratonin içeriği yüksek olan besinleri başlıca; nohut, balık, hindi eti, muz, erik ceviz ve yumurta olarak sıralayabiliriz” dedi.
D vitamini
D vitaminin önemini vurgulayan Nagehan Afşar “Beyindeki atık maddelere karşı temizleyici rolü, bağışıklık sistemini destekleyici özelliği ile bilinen D vitamininin, kan değerlerimizde yeterli miktarda bulunması gerektiği vurgulanmıştır. D vitamini eksikliği, akciğer fonksiyonlarında azalma, enfeksiyonlarda artış ile sonuçlanabilmektedir. Bu sebeple yeterli D vitaminini vücudumuz için sağlamamız gerekir. D vitaminin en temel kaynağı güneştir ve güneş ışığı ile vücudumuzda sentezlenebilmektedir. Beslenmemizde; yumurta sarısı ve karaciğer eklenerek de besin ile alımı desteklenmelidir. Takviye kullanımı ise gerekli kan tetkiklerine bakılarak hekim önerisiyle alınabilir” açıklamasında bulundu.
Demir
Bağışıklık sistemi için önemli olan minerallerden de bahseden Diyetisyen Nagehan Afşar “Demir, bağışıklık sisteminde enfeksiyonlara karşı görev alan hücrelerin çoğalması ve olgunlaşmasında gerekli mineraldir. Özellikle yumurta, kurubaklagiller, koyu yeşil sebzeler ve kuru meyveler demir içeriği yüksek besinler arasında yer almaktadır” dedi.
Omega-3
Omega-3 ile ilgili konuşan ve “Bağışıklık sistemimizin düzenlenmesi ve desteklenmesinde önemli bir yeri vardır. Vücutta oluşabilecek enfeksiyon riskini azaltmaktadır” diyen Nagehan Afşar, “Balık ve diğer deniz ürünleri, ceviz, keten tohumu başlıca en iyi Omega-3 kaynakları olarak listemize eklenmelidir.
Kuarsetin
“Flavonoid grubu bir bileşiktir ve enfeksiyonu azaltabilecek özelliğe sahiptir” ifadelerini kullanan Diyetisyen Nagehan Afşar “Kuarsetin; kuşkonmaz, soğan, sarımsak, gibi sebzelerde veya elma, çilek gibi meyvelerde ayrıca siyah veya yeşil çayda bulunmaktadır” dedi.
Diyetisyen Nagehan Afşar, “Sonuç olarak; beslenmemizde alacağımız önlemler bizim hem hastalığa yakalanma riskimizi azaltmamıza yardımcı olacak hem de hastalığa yakalanan bireylerde daha iyi bir iyileşme tablosu gösterecektir” diyerek sözlerini tamamladı.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.