14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde hastalıkla mücadele konusunda önemli ipuçları veren Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, diyabetin son yıllardaki hızlı artışından, obezitenin birinci derecede sorumlu olduğunu belirtti.
Günümüzde yanlış beslenme tercihlerindeki artışın da neden olduğu “Diyabet” tüm dünyada giderek artan bir sağlık sorunu olarak dikkat çekiyor. Yapılan araştırmalarda 2013 yılı itibariyle dünyadaki diyabetli birey sayısının 382 milyon olduğu, bu sayının 2035 yılına gelindiğinde, 55 oranında artarak 592 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Diyabetin bu hızlı yükselişi nüfus artışı, yaşlanma, kentleşmenin getirdiği yaşam tarzı değişikliği, obezite ve hareketsizlik gibi faktörlerle açıklanıyor. Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, özellikle hareketsiz ve sağlıksız beslenmeye dayalı bir yaşam tarzının tip 2 diyabetin görülme sıklığını artırdığına işaret ederek, diyabetin tüm dünyada ölüm nedenleri arasında kalp hastalığı, kanser ve kronik akciğer hastalığından sonra 4. sırada yer aldığını belirtti.
Diyabete bağlı ölümlerin yarısı 60 yaş ve altı bireylerden oluşuyor
2013 yılında tüm dünyada 5.1 milyon insanın diyabet ve diyabete bağlı komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkat çeken Garipağaoğlu ölümlerin yaklaşık yarısının 60 yaş ve altı bireylerden oluştuğu bilgisini aktardı. Garipağaoğlu ayrıca kontrol edilemeyen diyabetin, zaman içinde başta kalp-damar, göz, böbrek, sinir sistemi olmak üzere vücudun bütün sistemlerini olumsuz etkileyerek pek çok hastalığa yol açtığını vurguladı. Garipağaoğlu diyabetin önlenmesinde küresel anlamda farkındalık yaratmak amacıyla ilan edilen “14 Kasım Dünya Diyabet Günü”nde “sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam” konusunu bir kez daha hatırlatmak istiyoruz” dedi.
Daha fazla hareket, daha az kilo!
Türkiye’nin 20-79 yaş aralığında 7 milyonun üzerindeki diyabetli sayısı ile Avrupa ülkeleri arasında zirvede olduğuna dikkat çeken Garipağaoğlu, ülkemizde yetişkinler arasında 66’ya varan oranla yaygın olarak görülen fazla kiloluluk ve obezitenin diyabet gelişiminde önemli rol oynadığını belirtti.
Şişman bireylerin vücut ağırlığında sağlanan 7-10’luk bir kayıp ile tip 2 diyabete yakalanma riskinin yarı yarıya azaldığını vurgulayan Garipağaoğlu, kilo kontrolünü sağlayabilmek için daha fazla hareket etmenin ve sağlıklı beslenme tercihlerine yönelmenin son derece önemli olduğunu ekledi.
Diyabetten korunabilmek için ekmek, bulgur, makarna, erişte gibi tam tahıllar, kuru baklagillerin yanı sıra, sebze, meyve, süt-yoğurt, peynir, balık ve zeytinyağının hakim olduğu, ‘Akdeniz Beslenme Modeli’nin, sağlıklı beslenme alışkanlığı için kanıta dayalı bir uygulama olduğu bilgisini veren Garipağaoğlu, günlük besinlerin en az 3, gerekirse 4-5 öğüne dağıtılarak tüketilmesinin önemli olduğunu vurguladı.
Muratbey az tuzlu peynirleriyle sağlıklı yaşamı destekliyor
Sağlık Bakanlığı’nın tavsiyeleri doğrultusunda özellikle protein, kalsiyum ve fosfor açısından çok zengin ve az tuzlu ürünlerle tüketicilerin sağlıklı yaşam yolculuğunu destekleyen “Muratbey”, diyabet riskine karşı tüm Türkiye’ye inovatif lezzetler sunuyor. Muratbey’in geniş ürün yelpazesinde yer alan birbirinden sağlıklı lezzetler, az tuzlu içeriklerinin yanı sıra kalsiyum ve D vitamini eksikliğinin giderilmesine de yardımcı oluyor. Muratbey’in en sevilen ürünlerinden “Sürmeli Peynir”, yumuşak yapısı ve az tuzlu olmasıyla her yaştan tüketiciye sağlıklı bir seçim olarak ilgi görüyor. Aynı şekilde Muratbey’in D vitamini deposu Plus peynirleri ve çocuklara peyniri severek tüketmeleri için hazırlanan dünyanın D vitamini ile zenginleştirilmiş ilk şekil şekil peyniri “Muratbey Misto”, bağışıklığı artırmak için ve günlük D vitamini ihtiyacını karşılamada yardımcı oluyor. 100 gramında 5 mcg D vitamini bulunan Muratbey Plus ve Muratbey Misto ürünlerinin 100 gramı, T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Beslenme Rehberine (TÜBER) göre 2 yaş üstündeki tüm bireylerin günlük D vitamini gereksiniminin yüzde 33'ünü karşılıyor.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.