DOLAR 32,5418 0.11%
EURO 34,8431 0.02%
ALTIN 2.495,000,44
BITCOIN 20863501,08%
İstanbul
13°

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Maçlar, Koşular, Tahminler… At Yarışı ve Futbolun Heyecanlı Yönü

Maçlar, Koşular, Tahminler… At Yarışı ve Futbolun Heyecanlı Yönü

ABONE OL
Kasım 7, 2022 08:48
Maçlar, Koşular, Tahminler… At Yarışı ve Futbolun Heyecanlı Yönü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Futbol ve diğer spor karşılaşma maçları, at yarışları, iddaa tahminleri… İnsanların kazanma ümidiyle tahminlerde bulundukları ve bu tahminlerini kupon kağıtlarına yatırdıkları oyunlardan bazılarıdır. Bu oyunların oynanması sosyo-ekonomik ve sosyo-psikolojik açıdan değerlendirildiğinde “kısa yoldan zengin olma” hayallerinin kupon kağıtları üzerinde yer bulmasıdır denilebilir. 

Toplum içerisinde oldukça yaygın bir şekilde oynanan bu oyunlar, bir oyun oynamanın dışında insanları oldukça heyecanlandırır. Bir maçı izlerken ya da bir at yarışı koşusunda kendisinden geçen, kendini kaybeden, duygularına ve yeri geldiğinde öfkesine sahip olamayan, tahminleri doğrultusunda sevinen ya da üzülen insanlar karşımıza çıkar. Peki maçlar, koşular, tahminler nedir? İnsanları heyecanlandıran at yarışı ve futbolun heyecanlı yönü nedir? Gelin bu sorulara birlikte göz atalım.

Futbolun Heyecanlı Yönü

Futbolun heyecan yönüne geçmeden önce öncelikle futbolun tanımına bakmak gerekir. İki takımın on birer oyuncudan oluşması ve kendisine has bir topla oynanan takım sporuna futbol denir. 250 milyondan fazla oyuncunun oynadığı dünyadaki en popüler spor, futboldur. 21. yüzyıldan itibaren 200’den fazla ülkede oynanmaktadır. Dikdörtgen şeklinde bir sahada, her iki kısa kenarında birer kale yer alır. Oyunda amaç, elleri ve kolları kullanmadan başta ayak olmak üzere vücudun diğer kısımlarını kullanarak topu karşı takımın kalesine atmaktır. Oyunda sadece kalede yer alan kaleciler ceza alanı bölümünde yani kendilerine ait olan bölümde topa elleriyle dokunabilir. Bu bilgiler dışında futbolda taç atışı, köşe, aut vuruşu, top sürme, pas atma, defans, orta saha, forvet, uzatma dakikaları, penaltı vuruşları gibi kavramlar da yer alır. Futbolun kökeninin Çin’e kadar gittiği dile getirilir. Modern futbol kurallarının ise 19. yüzyılda İngiltere’de oluşmaya başladığı bilinir. Belirli kurallar ve ölçüler dahilinde oynanan bir oyundur. Ancak burada detaylı bilgilerden ziyade futbol hakkında ön bilgi verilmiş olup futbolun heyecanlı yönüne değinilecektir.

Golü kim attı? Kim pas verdi? Kaleci topu tutabildi mi? gibi ve daha fazlasını oluşturan bu sorular bir futbol maçında, programında ya da konuşmalarında sıklıkla karşımıza çıkar. Kimi yılların verdiği tecrübenin edasıyla futbol maçı hakkında detaylı bilgilendirmelerde bulunur, kimi de arada gözünün ucunun takılmasıyla bildiği kadar buğulu bir mercekten görebildikleri ölçüsünde bir iki kelam eder. Ama her bir futbol izleyicisinin ortak noktası muhakkak ki gerek maç statlarında gerekse ekran karşısında adrenalin seviyesinin arada bir iniş çıkış yapmasıdır. Her bir futbol maçı izleyicisi asistleri, belirli pozisyonları, rakibin taktik stratejilerini, oyun kurma ve bu oyunu ilerletme durumunu, saha oyuncularının top hakimiyetlerini, markaj yapmanın, ofsaytın ne demek olduğunu bilmeyebilir. Bu durum elbette ki futbol maçı izleyicisi olma yolunda bir engel değildir. Kişilerin tuttukları takım oyuncuları gole doğru koşturduklarında futbol maçları hakkında bilgi sahibi olanlar da olmayanlar da aynı heyecan duygusunda buluşurlar. Bu noktada futbol, insanları duygusal açıdan da buluşturan ve aynı duyguların yaşanmasını sağlayan bir spor dalıdır denilebilir.

Futbolun heyecanlı yönünü iliklerine kadar hissetmek isteyenler kendilerini statta tezahürat yaparken bulur. Ya da eskiden sadece televizyondan izleme imkanı varken gelişen teknolojik fırsatlarla birlikte internet üzerinden de futbol maçları izlenebilir hale gelmiştir. Tabi bunun için çeşitli firmaların satışa sunduğu futbol paketlerine üyelik gerekir.

Tuttuğunuz takımın maçlarını izlerken kendinizden geçtiğiniz kadar bağırıp çağırmak sizleri deşarj ediyor da olabilir. Ya da derbi maçlarında taraftarları saran heyecanın coşkusu tüm ülkede hissedilebiliyordur. Takımın futbolcuları kadar takım taraftarlarını da büyük bir coşku ve heyecan sarar. Burada bir konuya parantez açmakta fayda var: Sağlığı yerinde olan taraftarlar açısından ani duygu iniş ve çıkışları bir nebze doğal kabul edilirken, şeker, tansiyon gibi hastalıkları olanların bu duruma karşı dikkatli olmalarında fayda vardır.

Futbol maçlarını grup hâlinde izlemenin de ayrı bir coşkusunun olduğu tartışılmaz bir konu. Evde tek başına futbol maçı izlemek pek de yaygın olmasa gerek. Milli maçlarda, derbi maçlarında ya da tutulan takımın maçlarında evde izlemek tercih ediliyorsa genellikle eş-dost, arkadaş toplanılır ve evdeki kişi sayısıyla birlikte futbolun coşkusu da artar. Taraftarların kendini çok kaptırmaması kaydıyla futbol, aslında izleyicilerini ve taraftarlarını hem deşarj eder hem de günlük sıkıntılarından belirli bir süreliğine de olsa uzaklaştırır. Bu açıdan zihnimizin dinlenmesine ya da farklı mecralarla ilgilenerek sıkıntıların uzaklaşmasına, deşarj olmaya olanak tanır.

Futbol, koşular, diğer maçlar konusunda daha detaylı bilgi sahibi olanlar ya da şansını denemek isteyen kişiler iddaa tahminler yapar. Toplum tabiriyle “şansı yaver giderse” ikramiyeler kazanır.

At Yarışlarının Heyecanlı Yönü

At yarışları… Tüm spor dallarına bakıldığında en eski ve köklü geçmişe sahip spor dalıdır. İlk at yarışlarının eski Türk devletlerinde yapıldığı bilinir. Türkiye’de ise Osmanlı padişahlarından Orhan Bey’in Bursa’yı fethinden sonra ilk at yarışını düzenlediği kayıtlarda yer alır. Daha sonra 17. yüzyılda Edirne ve İstanbul’da; 19. yüzyılda da Bakırköy ve Kağıthane’de at yarışları düzenlenmiştir. At yarışları düz ve engelli koşu olmak üzere iki şekilde gerçekleştirilir. Günümüzde ise bu yarışlar safkan ve yarımkan atlarla yapılmaktadır. Değerli atların katıldığı ve büyük ödüllü yarışlar, düz koşulardır. Yukarıda “Futbolun Heyecanlı Yönü” başlığı altında da belirtildiği gibi bu yazıda at yarışlarının heyecanlı yönüne değinilecektir. Bu nedenle at yarışları hakkında kısaca bilgi verilmiştir.

Evde, kahvede, televizyonda ya da hipodromda elindeki kupon biletiyle ayakta duran, sevinçle bağırarak kendinden geçen; ya da bir anda coşarak ayağa kalkıp ardından biletini alıp üzüntüyle sandalyesine oturan birilerini görüyorsanız bilin ki orada at yarışları izleniyordur. Futbol maçları izlemek gibi at yarışı izleyicilerinin de kendilerine has bir coşkusu vardır. Koşuda son viraj dönüldüğünde atların hızı kadar izleyicinin de heyecanı tavan yapar. Kimi sevinir kimi üzülür kimi de “ben sana demiştim” edalarıyla tavsiyelerde bulunur.

At yarışları elbette ki onu takip eden kişiler için oldukça zevklidir. Özellikle hipodromda atların dizilişini ve pistte yarışmalarını izlemek izleyicisinin heyecanını artırır. Dörtnala koşan bir atın ardından bir jokey tavrıyla izleyicisinin duygularının katsayısı da artar. Evlerde de TJK canlı ile at yarışlarını izlemek ve bu coşkuyu hissetmek tabi ki mümkün. Ayrıca TJK yarış programı ile at yarışları takip edilebilir. Koşu özetleri ile kaçırılan koşular tekrar izlenebilir.

Diğer şans oyunlarının aksine at yarışları oyunlarında kupon yapabilmek için atlar hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Ayrıca jokeylerin tanınması ve atlarla uyumunun takip edilmesi de ikramiye kazanma ihtimalini artırır. Bir o kadar da yarışlar hakkında ön bilgi sahibi olmak gerekir. Böylece at yarışlarının kazandırdığı ikramiyeleri kazanma şansı daha da artar. Bunun için TJK TV ile at yarışları izlenebilir, TJK yarış programları takip edilebilir, atlar ve koşular hakkında daha fazla bilgiye sahip olunur. Bu sayede resmi programlar dahilinde yasal şekilde oynatılan at yarışları üzerinde bahisler yapılabilir. Atları tanımak, kuponun tutması ile doğru orantılıdır.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

Haber Merkezi