DOLAR 32,3890 0.21%
EURO 35,0619 -0.09%
ALTIN 2.325,080,26
BITCOIN %
İstanbul
17°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

AKUT ModEx BB: AKUT’tan, yeni bir uluslararası başarı: AKUT, “AB ModEx” Tatbikatı’nın saha yönetiminde…
  • Bizden Haber
  • Gündem
  • AKUT ModEx BB: AKUT’tan, yeni bir uluslararası başarı: AKUT, “AB ModEx” Tatbikatı’nın saha yönetiminde…

AKUT ModEx BB: AKUT’tan, yeni bir uluslararası başarı: AKUT, “AB ModEx” Tatbikatı’nın saha yönetiminde…

ABONE OL
Kasım 13, 2021 13:57
AKUT ModEx BB: AKUT’tan, yeni bir uluslararası başarı: AKUT, “AB ModEx” Tatbikatı’nın saha yönetiminde…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arama kurtarma ekiplerinin de katıldığı “AB ModEx” arama kurtarma tatbikatı, AKUT ve AFAD ev sahipliğinde, 7 ülkeden gelen ekiplerin katılımıyla 11 Kasım 2021 Perşembe günü başladı. Tekirdağ’da düzenlenen tatbikat, 14 Kasım 2021 Pazar günü kapanış töreni ile sona erecek. AKUT tatbikata, 12 ekibinden 100 gönüllüsü ile katılıyor.

 

Birleşmiş Milletler bünyesindeki INSARAG’ın yanı sıra, Avrupa Sivil Koruma Mekanizması kapsamındaki Avrupa Sivil Koruma Havuzu’na (ECPP-European Civil Protection Pool) da giren ilk Türk arama kurtarma ekibi olan AKUT, bir uluslararası başarıya daha imza attı. 

 

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından, ModEx kapsamında kentsel arama kurtarma ve medikal kurtarma tatbikatlarını düzenleyen konsorsiyumun ortağı olma başarısı göstermiş olan AKUT şimdi de; ModEx kapsamında gerçekleşecek bugüne kadarki en büyük tatbikata, AFAD ile birlikte ev sahipliği yapıyor. 

 

AKUT, 11-14 Kasım 2021 tarihleri arasında Tekirdağ’da düzenlenen tatbikata; Bursa, Denizli, Manisa, Kuşadası, İzmir, Muğla, Ankara, Afyon, İstanbul, Eskişehir, Kocaeli ve Tekirdağ olmak üzere toplam 12 ekibi ile operasyonel olarak katılmanın yanı sıra; deneyimli gönüllüleri ile hem saha yönetiminde hem tatbikat yönetiminde görev alacak.

 

Sadece kentsel arama kurtarma (USAR) ekiplerinin değil; medikal kurtarma (EMT) ekiplerinin de katılacağı tatbikatın, 13 Kasım Cumartesi akşamı Kapanış Yemeği’nin ve 14 Kasım Pazar sabahı ise, Kapanış Töreni’nin gerçekleşeceği bildirildi. 

 

AKUT’un 100 gönüllüsü ile yer alacağı tatbikata, Avusturya, Bulgaristan, Fransa ve Yunanistan’ın USAR ekiplerinin yanı sıra; AFAD’ın Bursa ve İzmir USAR ekipleri katılıyor. Tatbikatta ayrıca, drone ekibiyle Fransa, medikal kurtarma ekibiyle İspanya ve Türkiye (UMKE), teknik destek ekibiyle ise İtalya yer alıyor.

 

AKUT’la birlikte ilk defa tamamen gönüllülerden oluşan bir STK’nın konsorsiyum ortağı olduğu ModEx’te şimdi de; yine AKUT sayesinde, bir ortağın kendi ülkesinde düzenlediği en büyük ModEx tatbikatının gerçekleşeceğini vurgulayan AKUT Başkanı Recep Şalcı; “AKUT olarak, AB gönüllü havuzuna dahil olabilmek için yoğun toplantılar ve prosedür hazırlama süreçlerinden geçtik ve bugün bu çabamızın yeni bir meyvesini almaktan haklı bir gurur duyuyoruz. AFAD ile birlikte 4 gün boyunca AB Modex tatbikatına ev sahipliği yapacağız. BM ve AB tarafından akredite edilmiş Türkiye’deki ilk kuruluş olarak yurt dışı afetlerde de ülkemizi başarıyla temsil etmek, uluslararası bir tatbikatın yönetiminde görev almak, bunların hepsi çok önemli başarı duraklarıdır. Tüm başarılarımızın olduğu gibi, bu başarının mimarı da değerli gönüllülerimizdir.” dedi. 

 

AKUT tarafından yapılan açıklamada ayrıca, COVİD -19 kapsamında tatbikatta kurallara ve önlemlere azami hassasiyet gösterileceği ve katılımcılardan da aynı hassasiyetin beklendiği; Halk Sağlığı ekipleri tarafından PCR testi istenebileceği ve belirti gösterenlerin mutlaka bilgi vermesi gerektiği vurgulandı.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

Haber Merkezi