DOLAR 32,3695 0.15%
EURO 35,3347 0.12%
ALTIN 2.322,640,16
BITCOIN %
İstanbul
16°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Online Alışverişlerde Siber Saldırı Tehdidi

Online Alışverişlerde Siber Saldırı Tehdidi

ABONE OL
Kasım 23, 2021 12:50
Online Alışverişlerde Siber Saldırı Tehdidi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tüm dünyada alışveriş çılgınlığının en üst seviyeye ulaştığı dönem olan “Black Friday” in de içerisinde yer aldığı Kasım ayı, özellikle online alışverişin en yoğun olduğu dönem. Kişisel bilgilerin ve en önemlisi de banka bilgilerinin kayıtlı olduğu online alışveriş siteleri, bu dönemde siber saldırılar için açık hedef konumunda bulunuyor. Sigorta şirketleri bu durumu göz önünde bulundurarak oluşturdukları Siber Güvenlik Sigortası paketleri ile oluşabilecek mağduriyetlerin önüne geçmeyi amaçlıyor.      

 

Geçtiğimiz yıl Avrupa’ya düzenlenen siber saldırıların 77’si Türkiye’ye yapılırken, dünya sıralamasına bakıldığında siber saldırılara en fazla uğrayan ülkeler arasında Türkiye 3. sırada yer alıyor. Siber saldırılar, yaygınlaşan internet kullanımıyla birlikte hızla artan ve şirketlere, şahıslara hatta devletlere zarar verebilen online saldırılardır. Hacker adı verilen kişiler tarafından gerçekleştirilen bu saldırılarla bilgisayarlar ele geçirilebiliyor ve gizli belgelere, verilere, banka hesaplarına kolayca ulaşılabiliyor.

 

Siber saldırılara karşı profesyonel bir bakış açısıyla destek almak gerektiğini belirten ÖzserNEO Sigorta ve Reasürans Brokerliği Genel Müdürü Ramazan Ülger konuyla ilgili şunları söyledi: “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Black Friday olarak bilinen ve kampanyaların yoğun olarak yapıldığı dönemlerde siber saldırılar daha da artıyor. 2020 Türkiye Siber Risk Algı Araştırmasına’’ göre ülkemizde işletmelerin 78’i saldırı ile karşılaşmadan siber suçlara karşılık bir aksiyon almıyor. Bu sebeple ülkemizin siber saldırı sigortası hakkında bilinçlenmesini ve yine bu doğrultuda çalışmaların da artmasını umuyorum.”

 

Siber saldırılarla karşılaşmadan önce bu konuda önlem alınması gerektiğinin altını çizen Ülger, “Özellikle internet kullanımının yaygınlaşmasıyla beraber ne yazık ki siber saldırı oranları da oldukça arttı ve ülkemiz de bu saldırılara karşı büyük risk altında. Bu saldırılar kişilere yapılabileceği gibi kurumlara yönelik de yapılabiliyor. Örneğin; yaygın bireysel müşterileri olan bir kurumun siber saldırıya uğraması ve müşteri bilgilerinin, ödeme araçları bilgilerinin çalınması, maddi kayba neden olabileceği gibi güven kaybı kaynaklı ticari sorunlar oluşturabilecektir.

‘’Siber Saldırı Sigortası’’ sigortalının saldırı sonrasında oluşabilecek maddi kaybını en aza indirmeyi hedefler. Veri ihlalleri ve koruma masrafları, iş durmasına bağlı zararlar ve kişisel verilerin korunmasına ilişkin idari para cezaların sigorta kapsamına alınabiliyor.

 

“Risk Her Zaman Mevcut” 

Her gün birçok firma ve şahıs siber saldırılara maruz kalırken bu saldırılar solucan, trojen, sahte mailler ve linkler üzerinden yapılıyor. Günümüzde irili ufaklı birçok şirket siber saldırılara karşı önlem almak için milyonlarca lira yatırım yapıyor.

Şirket içerisinde siber güvenlik yatırımlarını ne kadar yüksek tutarsak tutalım dünyaca ünlü markaların bile bazı dönemlerde bu tarz saldırılara maruz kaldığını görüyoruz. Bu sebepten dolayı işletmelerimize ‘’Siber Saldırı Sigortası’’ yaptırmayı kesinlikle ihmal etmemeliyiz. Böylece oluşabilecek siber saldırıdan sonra yapılması gereken işlemler, sigorta kapsamında uzman ekipler tarafından yapılır ve oluşabilecek maddi zararlarınızı en aza indirebilirsiniz.” dedi.

 

Siber Saldırı Sigortasının Teminatları

 

Kişisel Verilerin Korunmasıyla İlgili İdari Para Cezaları: Siber saldırıya uğrayan sigortalı KVKK hükmünce devlet tarafından idari para cezasına çarptırılmaktadır. Poliçede belirtilen limitler dahilinde bu ödemeler yapılır.

Bilgi ve Güvenlik Gizliliği Sorumluluğu: Sigortalının korumakla yükümlü olduğu kişisel verilerin kaybı, ifşası ve 3. kişilerden gelebilecek tazminat taleplerinin poliçe limiti çerçevesinde ödenmesi yine teminat kapsamında yer alıyor.

Veri İhlali Masrafları: Korunmakla yükümlü olunan 3. kişilerin kişisel bilgilerinin çalınması durumunda, poliçe limitli dahilinde hukuki hizmetler, bilgisayar uzmanı hizmetleri, bildirim masraflarının karşılanması sağlanıyor.

Sigorta Ettirenin Veri Koruma Hasarı: Veri varlığının bozulma, imha, silinme veya zarar görmesi üzerine eski haline geri döndürme işlemlerinin yapılması. Veri varlığına yeniden erişim sağlanması için yapılacak masraflar ve zararların ödenmesi teminat altındadır.

Sigorta Ettirenin İş Durması: Siber güvenlik ihlali nedeniyle sigortalının bilgisayar sistemlerinin durması sonucunda oluşabilecek iş zararları limitler çerçevesinde tanzim edilmektedir.

Fidye Hasarı: Sigortalının, fidye ödemesi yapılmadığı takdirde bilgisayar sistemlerindeki verilerinin yok edileceği veya tahrip edileceği tehdidiyle talep edilen fidyelerin ödenmesi. Fidye hasarı KOBİ segmentindeki işletmelerde en çok görülen hasarlar arasında yer alıyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

Haber Merkezi