DOLAR 32,3844 -0.18%
EURO 34,7887 0.11%
ALTIN 2.431,13-0,29
BITCOIN %
İstanbul
14°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Depresyon için Doktor Terapist Görmeniz Gerektiğinin İşaretleri

Depresyon için Doktor Terapist Görmeniz Gerektiğinin İşaretleri

ABONE OL
Aralık 6, 2022 21:02
Depresyon için Doktor Terapist Görmeniz Gerektiğinin İşaretleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sık sık bitkin hissetmek hayatın normal bir parçasıdır. Ancak sizi her zamanki rutininize devam etmekten alıkoyan amansız bir üzüntü veya umutsuzluğa kapıldığınızda, dikkat etme zamanı gelmiş olabilir. Bu klinik depresyonun ayırt edici işaretidir ve yetişkinlerin tahmini %7’si bunu deneyimlemektedir.

Bu açıklayıcı işaret yerinde olsa bile, depresyondaki bir kişinin gerçekten hastalığa sahip olup olmadığını bilmesi zordur. Depresyonun neredeyse tüm semptomları tek başına herkes tarafından bir anda yaşanır.

Depresyon, sosyal yaşantı, iş ve aile yaşantısı gibi yaşamsal olarak önemli faaliyet alanlarımızı etkiler. Tedavi edilmediği takdirde uzun vadeli ve geleceğe dönük ciddi etikler bırakabilir. Depresyonun kendi kendine geçmesini beklemek yerine bir uzmandan destek almanız tüm bu sorunları hiç başlamadan engelleyebilir.

Türkiye’nin en çok tercih edilen psikoloji kliniği olan İzmir Nora Psikoloji Kliniği uzman ve tecrübeli psikoterapist kadrosu ile sorunlarınızı nasıl kontrol edebileceğiniz konusunda yol göstericiniz olabilir.

İster yüz yüze ister online terapi yöntemi kullanarak depresyonun yaşam tarzınıza ve çevrenizle olan ilişkilerinize zarar vermesini önleyebilirsiniz.

İzmir psikolog / psikoterapist merkezi olan Nora psikoloji kliniği pandemi ile birlikte daha fazla insanın tercih ettiği online psikolog / online terapi hizmetleri ile Türkiye’nin neresinde olursanız olun depresyon şikayetlerinizle ilgili danışmanlık hizmeti vermektedir.

İki hafta boyunca her gün aşağıdaki semptomlardan dördü veya daha fazlasıyla karşılaşıyorsanız:

Normalden Daha Fazla (ya da daha az) Yiyorsunuz

Depresyon sizi içine kapatır ve kontrolsüz bırakır ve bu iştahsızlık olarak ortaya çıkabilir. Beyniniz olumsuz düşüncelerle meşgulse, yemek yemeyi unutabilir veya yemek pişirmeye veya yemek hazırlamaya olan ilginizi kaybedebilirsiniz.

Öte yandan, bazen hastalık tam tersi bir etkiye neden olarak sizi acıktırır ve sizi aşırı yemeye sevk eder. “Depresyona eşlik etme eğiliminde olan duyguların karışımı (üzüntü, gelecek hakkında karamsarlık ve düşük özgüven) sizi duygularınızı yemek tıkanıklığıyla yatıştırmaya zorlayabilir.

Çok ya da Çok Az Uyku

Bazı depresyonlu insanlar kendilerini daha çok örtülerin altında uyuklarken bulurlar. Daha fazla uyumak aynı zamanda depresyondaki insanların üzüntülerinden kaçma yoludur; sığınak haline gelir. Depresyon yaşayan bazı insanlar, huzursuz ya da kesintili uyku ve hatta uykusuzluk yaşarlar.

Mesele şu ki, uyku değişiklikleri sadece hastalığın habercisi olmakla kalmaz, aynı zamanda hastalığı daha da kötüleştirir. Yeterli miktarda kapanmadığınızda, vücudunuzun iç saati senkronize olmaz ve daha da yorgun ve odaksız olursunuz.

Küçük Şeyler Sizi Rahatsız Eder

Depresyon aşırı sinirlilik olarak ortaya çıkabilir. Huysuz hissedebilirsiniz. Gergin olmak, depresyonun normal hormonal dalgalanmaları şiddetlendirmesinin bir yolu olabilir.

Ama aynı zamanda pek çok ağır duygunun ağırlığı tarafından da tetiklenebilir. İnsanlar fiziksel acı içinde olduklarında, genellikle kolayca sinirlenirler ve bu psikolojik acı için de aynı şeydir. Kendinizi iyi hissetmezsiniz veya her zamanki gibi hissedersiniz ve bu sabrınızı azaltır ve sizi daha fazla tedirgin eder.

Online terapi yapan psikologlar uzaktan destek ile sorunlarınızla nasıl baş edeceğiniz konusunda sizlere destek verebilirler.

Konsantre Olmada veya Odaklanmada Zorlanabilirsiniz

Çocuklarınızı okuldan ne zaman alacağınızı veya iş teslim tarihlerini unutmak? Zihninizin odak dışı bir fotoğrafa benzediğini ve belirsizliğin seçimleri tartma ve karar verme şeklinizde bir çentik açtığını mı hissediyorsunuz?

Üzüntü ve boşluk düşünceleriyle meşgul olmak sizi, hafızanızı, işinizi ve karar verme becerilerinizi etkileyen bir beyin bulanıklığına sürükleyebilir. Buna karşılık, bu odaklanmamış düşünme, kötü seçimler yapmanıza veya sağlıksız, riskli davranışlarda bulunmanıza neden olabilir.

Bir zamanlar seni mutlu eden şeylerden artık zevk almıyorsun

En sevdiğiniz iş arkadaşlarınızla mutlu saatler geçirirdiniz, ancak son birkaç haftadır, dışarı çıkıyorsunuz. Ya da her zaman sabah sporunuzu dört gözle bekliyordunuz, ancak bu günlerde ilgiyi toplayamıyorsunuz. Bir zamanlar zevk aldığınız şeylere artık zevk vermediği için katılmamak, depresyonun açıklayıcı bir işaretidir.

Ancak depresyon, bir zamanlar size neşe veren ve kendinizi soyutlamanıza neden olan etkinlikler ve hobiler konusunda kayıtsız kalmanıza neden olur. Bu kısır döngüyü kurar: depresyon, deneyimlerden zevk alma yeteneğinizi elinizden alır, böylece ruh halinizi canlandırabilecek şeyleri yapmayı bırakırsınız.

Ruh halinizin çökmek üzere olması sizin dışınızda çevrenizdekileri ve sevdiklerinizi de etkiler. Depresyondaysanız veya sevdiğiniz birinin depresyonda olduğunu düşünüyorsanız mutlaka bir uzmanla görüşmeli ya da görüşülmesini sağlamalısınız. Şayet depresyondan dolayı evden çıkamıyorsanız online psikolog hizmeti alarak, psikoterapi ile depresyonun zararlarını en aza indirebilir ve hayatınıza en iyi halinizle devam edebilirsiniz.

Kendini kötü ve değersiz hissediyorsun

Kendinizi sürekli aşağılıyorsanız ya da değersiz ya da önemsiz hissediyorsanız, bir şeyler oluyor. Yeterince iyi değilim veya önemli değilim gibi tekrarlayan düşünceler tehlikelidir çünkü kendi kendine zarar verme davranışını tetikleyebilir.

Bu şekilde düşündüğünüzde, olumsuzluğu doğrulamanın yollarını bulma eğilimindesiniz ve bu da sizi daha depresif ve daha fazla riskli hale getiriyor. Tek başına sorumlu olmadığınız şeyler için aşırı suçluluk, örneğin, kötü bir ayrılık ya da ani bir iş kaybı, aynı zamanda benlik saygınızı zayıflatıyor ve depresyona bir ipucu veriyor.

Ölüm düşüncelerinden kurtulamıyorsun

Hayatınızı sonlandırmakla ilgili ısrarlı düşünceler, gidip yaparsanız arkadaşlarınızın ve ailenizin nasıl hissedeceğini merak etmek, eylemi gerçekleştirmenin farklı yollarını düşünmek ve hatta ölüm hakkındaki genel düşünceler, profesyonel yardım yardım alma zamanının göstergeleridir.

Bu düşünceler hayatınız için böylesine doğrudan bir tehdit oluşturduğundan, kendinizde başka herhangi bir depresyon belirtisi fark etmeseniz bile, bunları her gün veya iki hafta boyunca hemen hemen her gün deneyimliyorsanız, yardım istemek önemlidir.

İzmir Nora Psikoloji Kliniğine ulaşabilir ve dilerseniz Online Terapi yöntemi kullanarak uzman bir psikoterapistle görüşebilirsiniz.

Panik veya Endişelisin

Ezici korku duygularının genellikle bir anksiyete bozukluğuna işaret ettiği düşünülür. Ve bu genellikle doğru olsa da depresyonun ipucu da olabilirler. Endişeli duygular genellikle depresyonla aynı zamana denk gelir ve bazı depresif insanlar panik atak geçirir.

Kaygı, çoğumuza meydan okunduğunda hissettiğimiz normal endişeden daha fazlasıdır; Hızlı kalp atışı, aşırı terleme ve uyku problemleri gibi fiziksel semptomlarda sıklıkla görülen sürekli bir panik ve takıntılı düşünceler hissidir. İşin zor yanı, anksiyete depresyonu işaret edebilse de depresyonlu bir kişinin de anksiyete bozukluğu olması mümkündür. Aşırı derecede kaygı hissetmek, bir uzmanla görüşmeniz gerektiğinin göstergesidir.

Enerji seviyeniz düşük

Depresyonla ilişkili uyuşukluk, sadece yeterince yememenin veya çok fazla uyumamanın bir sonucu olabilir. Ama aynı zamanda üzerinizde her zaman kara bir üzüntü veya umutsuzluk bulutu yaşamanın bir sonucudur.

Kronik duygusal acıyla uğraşmak bir enerji emicidir ve sizi rutin görevlerin üstesinden gelemeyecek kadar yorgun kılar. Günlük yaşamda bunalmış hissediyorsunuz; yataktan kalkmak ve duş almak bile yorucu hale gelebilir. Her zaman yorgun olduğunuzda ve bu yorgunluk hayatınızı bozduğunda, yardım isteme zamanı gelmiştir.

Açıklanamayan Ağrı ve Acılardan Şikayetçisiniz

Depresyondan kaynaklanan ve yardım almadığınız duygusal ağrı, vücudunuzun her yerine kanalize edilebilir ve baş ağrısı, mide sorunları, boyun ve sırt ağrısı, hatta mide bulantısı gibi fiziksel rahatsızlıklar olarak ortaya çıkabilir.

Elbette her kramp veya sancı bir depresyon belirtisi değildir. Ancak kronik bir rahatsızlıktan mustaripseniz, kendi başına düzelmeyen başka bir nedene atıfta bulunamazsınız, “kontrol ettirmek için bir doktora görünün, ancak aynı zamanda olası bir depresyon belirtisi de düşünün.

İzmir psikolog hizmetleri ile sadece İzmir’de değil Türkiye çapında bilinen Nora psikoloji kliniği depresyondan kaynaklı fiziksel sorunlarınızla nasıl başa çıkacağınız konusunda yol göstericiniz olabilir. Uzman psikoterapist kadrosu ile dilerseniz online psikolog / online terapi hizmeti sunarak dilediğiniz yerden sorunlarınızın çözülmesini sağlayabilirsiniz.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

Haber Merkezi