DOLAR 32,3347 0.25%
EURO 35,1361 0%
ALTIN 2.300,421,02
BITCOIN 22996763,01%
İstanbul
17°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bugün Ömrünüzden Kaç Dakikanın Kısaldığını Biliyor Musunuz?

Bugün Ömrünüzden Kaç Dakikanın Kısaldığını Biliyor Musunuz?

ABONE OL
Kasım 16, 2021 13:20
Bugün Ömrünüzden Kaç Dakikanın Kısaldığını Biliyor Musunuz?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Vücudun neredeyse her organına zarar verebilen sigara, tek bir dalıyla dahi hayatınızdan 11 dakika çalıyor. Kariyer hedefleri, çocuk-torun hayalleri, emeklilik planlamaları, sevdiklerinizle geçireceğiniz keyifli yıllar… Tüm bunların soluduğunuz duman ile birlikte havaya karışmasını engellemek sizin elinizde. Özel Adatıp İstanbul Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Leyla Yılmaz Aydın, Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla sigaranın zararlarına dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

İçerisinde 4 binden fazla kimyasal madde bulunan tütün ürünlerinin zararları saymakla bitmezken, dünya genelinde tütün kullanımına bağlı olarak her 6 saniyede 1 kişi hayatını kaybediyor. Özel Adatıp İstanbul Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Leyla Yılmaz Aydın, “Sigara kullanımı, kanserler başta olmak üzere akciğer hastalıkları, tümör, kalp yetmezliği, damar tıkanıklığı, mide rahatsızlıkları, diyabet, üreme ve hormonal sistem bozukluğu gibi yaşam kalitesini önemli oranda düşüren hatta ölümcül sonuçlara ulaşan hastalıklara sebep olmaktadır. Öyle ki ülkemizde her yıl 100 binin üzerinde kişi tütün ve tütün ürünleri kullanımı dolayısıyla erken yaşta hayata veda etmektedir. Yapılan çalışmalar göstermiştir ki; tütün kullanımı bu şekilde devam ettiği takdirde 2030 yılına gelindiğinde dünyada tütün kullanımı nedeniyle ölen kişi sayısı yılda 8 milyonu geçecektir. ” dedi.

Hastalık risklerini değil, yaşayacağınız yılları artırın

Doç. Dr. Leyla Yılmaz Aydın, “Tütün ve tütün ürünleri kullanan kişilerde; akciğer kanseri olma riski 22 kat, bronşit riski 10 kat, kalp hastası olma riski 3 kat, rahim ağzı kanseri riski 16 kat, prostat kanseri riski ise 2 kat fazla olmaktadır. Bununla birlikte sigara içen kişiler yalnızca kendi hayatlarını tehlikeye atmakla kalmaz, sevdiklerini de kendileriyle birlikte hastalıklara sürüklerler. Sadece 30 dakika boyunca sigara dumanına maruz kalan kişilerde kalbe giden kan oranı ciddi şekilde azalmakta, akciğerin oksijen kapasitesi düşmektedir. “Ben balkonda sigara içiyorum, kimseye zararım dokunmuyor” düşüncesi de sevdiklerinizi korumaya yetmemektedir. Saç ve giysilere sinen sigara dumanı aynı ev içerisinde yaşadığınız ya da aynı iş ortamını paylaştığınız sevdiklerinizi de pasif içici yapmaktadır.” açıklamalarında bulundu.

“Artık Çok Geç” Demeyin

Doç. Dr. Leyla Yılmaz Aydın, sigarayı bıraktıktan sonra vücudumuzda görülen olumlu değişimleri şöyle özetliyor:

  • Sigarayı bıraktıktan 20 dakika sonra kalp atış hızı düşer.
  • 12 saat sonra kandaki CO seviyesi normale döner.
  • 2 hafta – 3 ay sonra akciğer fonksiyonları düzelir.
  • 1 – 9 ay sonra öksürme ve nefes darlığı azalır.
  • 1 yıl sonra koroner kalp riski, sigara içen birinin yarısı kadar olur.
  • 10 yıl sonra akciğer kanseri riski, sigara içen birinin yarısı kadar olur.
  • 15 yıl sonra koroner kalp hastalığı riski, sigara içmeyen biri ile aynı olur.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

Haber Merkezi