Banvit BRF 20 bin fidan dikerek “Banvit Ormanı” kuruyor
Banvit BRF, sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında ana üretim kampüsünün bulunduğu Bandırma’da 20 bin ağaçlık Banvit Ormanı projesinin can suyunu verdi...
Türkiye’nin en çok bilinen beyaz et markası* olan ve faaliyetlerini sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde yürüten Banvit BRF, ÇEKÜL iş birliği ile “7 Ağaç Ormanları” ağaçlandırma programı kapsamında 20 bin sahil çamı fidanı dikerek “Banvit Ormanı” oluşturuyor. Fidan dikme töreni Bandırma Belediye Başkan Yardımcısı, Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürü, İlçe Tarım ve Orman Müdürü, Bandırma Orman İşletme Müdürü, Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi ve ÇEKÜL Vakfı katılımlarıyla Balıkesir, Bandırma, Sahil Yenice Köyü’nde gerçekleştirildi.
Orman Genel Müdürlüğü’nün ağaçlandırma programında yer alan alanda oluşturulan Banvit Ormanı Projesi hakkında bilgi veren Banvit BRF CEO’su Tolga Gündüz şunları söyledi; “Banvit BRF olarak çevresel sürdürülebilirliğin gelecek yaşamlara dokunmak için ne kadar önemli olduğunun bilincindeyiz. Global şirketimiz BRF, Temmuz ayında yeni küresel taahhüdünü duyurdu ve tüm üretim zincirlerindeki sera gazı salınımlarında 2040’a kadar “Net Sıfır” olacağını kamuoyu ile paylaştı. Şirketin sürdürülebilirlik çalışmaları için çok önemli bir kilometre taşı olan “Net Sıfır” hedefine ulaşmak için 2030 yılına kadar BRF’in tüm operasyonlarının ve bu operasyonları ortaya çıkaran enerji tüketiminden kaynaklanan doğrudan salınımların 35, değer zincirinin bir parçası olan dolaylı salınımların da 12,3 azaltılması hedefleniyor. Buna ek olarak ağaçlandırma projeleri gibi doğaya katkıda bulunacak çalışmalar yürütülerek, kalan salınımın da dengelenmesi ve “Net Sıfır” hedefine ulaşılması planlanıyor. Sürdürülebilirlik konusundaki bu hassasiyet, BRF’nin Türkiye operasyonu olarak kurum kültürümüze ve çalışmalarımıza yansıdı. Bu bağlamda da ÇEKÜL 7 Ağaç Ormanları ağaçlandırma programına destek olduk ve ana kampüsümüzün yer aldığı Bandırma bölgesinde ÇEKÜL iş birliğiyle “Banvit Ormanı”nı kurduk. Benzer ağaçlandırma projelerini önümüzdeki dönemlerde, başta üretim entegrasyonlarımızın olduğu İzmir ve Elazığ ilerimizde de hayata geçirmeyi istiyoruz. Destekleri için Orman Genel Müdürlüğü ile ÇEKÜL Vakfı’na teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.
ÇEKÜL Vakfı Genel Müdürü Sevil Yeşim Dizdaroğlu ise, “1990 yılında kurulan ÇEKÜL Vakfı, 1994 yılında 7 Ağaç Ormanları Programını başlattı ve doğaseverlerin desteğiyle bugüne kadar 70’den fazla sahada, 5 milyona yakın fidanı toprakla buluşturdu. Bunda, kurumların orman oluşturma çabalarının payı büyük. Banvit Ormanı ile ÇEKÜL 7 Ağaç Ormanları 20 bin fidan daha kazandı” diyerek, iş birliğinin devam edeceğini söyledi.
Su ve enerji tasarrufunda önemli adımlar
Doğadaki ayak izini azaltmak üzere; şirket içi sürdürülebilirlik eğitimlerinden, alternatif enerji kaynaklarının kullanımı, geri dönüşümlü ambalajlar ve hayvan refahından atık yönetimine kadar uzanan farklı alanlarda çalışmaları olan Banvit BRF, bu kapsamda 2008 yılından bu yana piliç eti üretiminde kg başına 11 su tasarrufu sağlamayı başardı. Yıllık olarak tesislerinde kullandığı suyun tamamını arıtan şirket, Bandırma’daki ana üretim kampüsünde 2001 yılında katı ve sıvı arıtma tesisleri için 11 Milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirdi. 2013 yılında yapılan ve başlangıç maliyeti 1 Milyon Euro olan, “Atık Su Geri Kazanım Tesisi” yatırımıyla yaklaşık 5.000 hanenin bulunduğu ortalama 20 bin nüfuslu bir ilçenin yıllık kullanım ve içme suyunu geri kazanıyor.
Banvit BRF 2021 yılı içerisinde tüm tesislerindeki su kullanımını, bir önceki yıla oranla 3 azaltmayı, 2025 yılına kadar da bu oranı 13’e ulaştırmayı hedefliyor. Ayrıca, tüm süreçlerin iyileştirildiği ve optimize edildiği elektrik ve doğalgaz tasarrufu konusundaki çalışmalar da devam ediyor. Global şirket BRF’in 2030 yılında elektrik kullanımının 50’sini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlama ve Net Zero hedefi bulunuyor.
Ambalajda hedef yüzde 100 geri dönüştürülebilir malzemeler
Sürdürülebilirlik konusunda devam eden bir başka proje ise ambalaj alanında yürütülen çalışmalar. Halen ürünlerinin ambalajlanması için kullandığı malzemelerin 95’i geri dönüştürülebilir nitelikte olan Banvit BRF, 2025 yılına kadar ambalaj malzemelerinin 100’ünü geri dönüştürülebilir, tekrar kullanılabilir veya biyolojik olarak doğada parçalanabilir malzemeye çevirmeyi hedefliyor.
İsrafın önlenmesine katkı
Banvit BRF, gıda israfının önlenmesi konusuna da ürettiği gıdanın 100’ünü tüketime sunarak çok önemli bir katkı sağlıyor. Bandırma ve İzmir Kampüslerinde faaliyet gösteren piliç kesimhaneleri ile İzmir Hindi Kesimhanesi ve İzmir Yem Fabrikası için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca verilen “Sıfır Atık” belgeleri alan Banvit BRF bu yılın sonuna kadar Elazığ’daki Piliç Kesimhanesi’ni de bu belge kapsamına almayı hedefliyor.
Gerek kurum içi gerekse kurum dışında sürdürülebilirlik konularında eğitim projelerini de gündeminde tutan Banvit BRF, 2007-2016 yılları arasında gerçekleştirdiği “Akıllı Çocuk Sofrası” isimli sosyal sorumluluk projesini hayata geçirmek için çalışıyor. İlk etapta Balıkesir ili genelinde eğitim gören ilköğretim kademesindeki öğrenciler ve ailelerine bilinçli gıda tüketimi ve gıda israfı ile sürdürülebilirlik konularının aktarılacağı projenin 2021-2022 eğitim döneminde başlamayı ve gelecekte daha da yaygınlaştırmayı hedefliyor.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı