DOLAR 32,4296 0.22%
EURO 35,0955 -0.11%
ALTIN 2.323,210,19
BITCOIN 22961162,48%
İstanbul
16°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Anne Adaylarına Özel Beslenme Önerileri

Anne Adaylarına Özel Beslenme Önerileri

ABONE OL
Ağustos 16, 2022 10:50
Anne Adaylarına Özel Beslenme Önerileri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hamilelik öncesi bu önlemlere dikkat! 

 

Hamilelik sürecinde beslenmenin önemine dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Emre Özgü, anne adaylarının henüz hamile kalmadan önce folik asit, B12, kalsiyum, çinko ve iyot” gibi kaynaklardan zengin besinlere ağırlık vermelerini tavsiye etti. Doç. Dr. Emre Özgü, hamilelik sürecinde dip balıklarının tüketiminden kaçınılması gerektiğini de söyledi. 

 

Hamilelik sürecinin bebeğin anne karnına düşmesinden önce başladığını vurgulayan Acıbadem Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Emre Özgü ”Hamilelik öncesinde yapılacak olan sağlık kontrolü, doktorunuz ile birlikte hamilelik sürecinde karşılaşılabilecek riskleri belirleme ve en aza indirme konusunda oldukça faydalı olacaktır. Çünkü hamile kalındıktan sonra yapılacak kontrollerde her zaman yeterli tedbiri almak mümkün olmamaktadırHamilelik öncesi süreçte, anne ve baba adaylarındaki mevcut rahatsızlıklar tespit edilerek bu rahatsızlıkların bebeğe etkileri belirlenir, riskler asgari düzeye düşürülmeye çalışılır” dedi.

 

Kalıtımsal geçiş riski olan hastalıkların önüne geçmenin önemine dikkat çeken Doç. Dr. Emre Özgü ”Örneğin, diyabet, kan basıncı yüksekliği (hipertansiyon) gibi rahatsızlıkların kalıtımsal geçiş riski vardır. Mevcut hastalıklar, kullanılan ilaçlar, kilo değişimleri, beslenme alışkanlıkları, varsa alkol, sigara, madde kullanımı, gebelik geçmişi, çocuklukta geçirilen ateşli hastalıklar, aşılanma şeması gibi bilgiler daha sağlıklı bir hamilelik planlamanıza yardımcı olacaktır. Birçok rahatsızlık bu dönemde erkenden tespit edilerek, gerekli tedbirlerin zamanında alınabilmesine fırsat tanımaktadır” diye konuştu

 

Ne yediğiniz çok önemli!

 

“Sağlıklı beslenme hamileliğin sorunsuz geçmesi ve bebeğin gelişimi açısından önemli bir etkendir” diyen Doç. Dr. Emre Özgü, hamilelik sürecinin öncesinden başlayarak tüketilmesi gereken besinleri ve faydalarını şöyle sıraladı:

 

Folik Asit (Folat): Daha çok koyu yeşil yapraklı sebzelerde ve baklagillerde bulunan önemli bir vitamindir. Suda eriyen bir vitamin olduğu için fazlası vücutta depolanmaz ve atılır. Hamile kalmadan önce ve hamileliğin ilk 3 ayında günde 400 mikrogram folik asit desteğinin, bir sinir sistemi bozukluğu olan Spina Bifida (belde açıklık) riskini ciddi oranda düşürdüğü gösterilmiştir.

 

B12 Vitamini: Folik asit gibi insan vücudunda depolanmayan ve besinler ile sürekli dışarıdan alınması gerekli olan bir vitamindir. Sinir sistemi gelişiminde ve kan yapımında önemli bir rol üstlenir. Besinler aracılığıyla yeterli miktarda B12 vitamini alsanız bile bazı kişilerde bu vitaminin vücuda alınmasını engelleyen kalıtsal ya da sonradan gelişebilen durumlar olabilir. Bu gibi durumlardan kaçınmak ve gerekirse eksikliğin giderilmesi için tedavi almak, hem bebek hem anne sağlığı için önem taşır.

 

Kalsiyum: Hamilelik sürecinde bebek, kendi kemik oluşumu için gerekli olan kalsiyumu anneden sağlar. Kalsiyum içeren gıdalar bakımından fakir beslenen annelerde osteoporoz (kemik erimesi) gibi iskelet sistemi bozuklukları daha sık gözlenecektir. Bu yüzden hamile kalmadan önce öğünlere yeteri kadar süt, yoğurt, balık gibi kalsiyumdan zengin besinlerin eklenmesi, hem bebek hem anne kemik sağlığı gelişimi için faydalı olacaktır.

 

Çinko: Bebeğin sağlıklı gelişimi ve bağışıklık sistemi için gerekli bir maddedir. Hamilelikte çinko seviyesinin azlığının, preeklampsi (gebelik zehirlenmesi), erken doğum, düşük gibi problemlere yol açtığına dair bilimsel kanıtlar mevcuttur.

 

İyot: Annede tiroit bezi işlevleri için, bebekte ise sinir sistemi gelişimi için son derece önemli bir elementtir. Tüm dünyada, iyot eksikliği, çocuklardaki zekâ geriliğinin en belirgin sebebidir. İyotlu tuz kullanımının zorunlu hale getirilmesiyle birlikte halen iyot eksikliği sorunu devam etmektedir. Eksiklik olması durumunda, iyot takviyesinin hamilelik öncesi dönemde kullanılması, anne ve bebek sağlığını olumlu yönde etkiler.

 

Bu besinlerden uzak durun

 

Hamilelikte uzak durulması gereken besinlerde dikkat çeken Doç. Dr. Emre Özgü ”Sigara, alkol, keyif verici maddeler başta olmak üzere, yapay tatlandırıcılar, yüksek miktarda kafein içeren kahve ve çay gibi içeceklerin ve özellikle kalori bakımından da sorun yaratabilecek  çikolata gibi besinlerin, hamilelik döneminde fazla alınmasından kaçınılması önemlidir. Ayrıca içeriğinde kurşun gibi vücutta birikerek zararlı olabilecek ağır metaller bulunduğundan, deniz dip balıklarının tüketiminin sınırlandırılması ve hatta tamamen engellenmesi gerekmektedir” dedi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

Haber Merkezi